безплатно, лесно и бързо

Новина

07:47 | 27 Януари 2012

Кредитите леко поскъпнаха

Леко са поскъпнали жилищните и потребителските кредити за нови клиенти през декември миналата година спрямо предходния месец.

Това става ясно от данни на Българската народна банка (БНБ). Само за месец годишният процент на разходите (ГПР) по заемите, в който освен лихвата влизат всички такси и комисионни, се е повишил между 0,12 и 0,33 процентни пункта, пише в. Монитор.

Статистиката показва, че с 0,33% са поскъпнали потребителските кредити в лева за нови клиенти. Така през декември средният ГПР по тези заеми е бил 13,79%, а месец по-рано – 13,46 на сто. Поскъпването по потребителските кредити в евро пък е с 0,23% и ГПР по тях миналия месец е бил 11 на сто.

По-скромно е поскъпването на жилищните кредити. Само за месец при ипотеките в лева за нови клиенти увеличението е от 0,18 процентни пункта. Средният ГПР по тези кредити през последния месец на миналата година е бил 8,66%. По заемите в евро поскъпването за месец е от символичните 0,12 на сто, а средният ГПР е бил 8,74%.

На годишна база обаче кредитите поевтиняват. Например потребителските кредити в евро за нови клиенти са поевтинели с 0,61% на годишна база. ГПР по тези заеми в лева обаче се е свил само с 0,03 процентни пункта за една година.

Жилищните кредити в лева за нови клиенти са поевтинели с 0,31 на сто през декември миналата година спрямо същия месец на 2010 г. Символично увеличение от 0,03 процентни пункта на годишна база има само при ГПР на ипотечните заеми в евро.

 
 

Mесечна вноска

Каква ще бъде вноската
по ипотеката ми?

Размер на кредита

Какъв размер на кредит
мога да изтегля?